insight frontPe masura ce tehnologia BIM devine tot mai utilizata in constructii, apare necesitatea de a folosi modelele proiectate si pentru alte scopuri decat coordonarea si documentarea proiectului, in special pentru a analiza gradul de conformare a acestora cu standardele de eficienta energetica reglementate de autoritati. 

Conformarea cladirilor cu cerintele sustenabilitatii energetice se poate face cu ajutorul modelului BIM, prin studierea diverselor alternative si configuratii posibile inca din faza conceptuala a proiectului.

Autodesk Revit ofera capacitatea de analiza energetica a cladirilor pe baza unui model care poate fi arhitectural, conceptual (masses), detaliat (elemente de constructie complet descrise) sau pe baza modelului MEP cu spatii si zone definite in detaliu.

Inainte de a crea un model energetic, exista decizii care trebuiesc luate:

  • Ce fel de model energetic este necesar si cat de detaliat?
  • Care sunt standardele de proiectare ce trebuiesc respectate?
  • Care sunt parametrii EUI (Energy Use Intensity) ce trebuiesc respectati?
  • Ce costuri energetice anuale poate avea cladirea?
  • Ce surse de energie verde pot fi folosite (solara, geotermala, eoliana) si ce oportunitati exista pentru reducerea costurilor de operare a cladirii?

Un model BIM realizat in Revit poate include abilitatea de a examina si alte posibilitati de eficientizare: colectarea si reutilizarea apelor meteorice, utilizarea materialelor de constructie sustenabile si parametrii termici ai acestora, posibilitatea de a reduce costurile folosind materiale reciclate.

Cand analiza energetica a cladirii se face in faza conceptuala, pe baza unor modele lipsite de detalii, care definesc mai mult forma si dimensiunile viitoarei structuri, se obtin date privind impactul radiatiei solare, impactul asupra cladirilor existente in termini de iluminat natural, umbra, orientarea optima a site-ului.

insight001

Formele conceptuale sunt cel mai bine folosite pentru studii energetice generale, de ansamblu.

Pentru a obtine modele energetice complete, sunt necesare elementele de constructie detaliate si proprietatile lor: pereti, plansee, plafoane, acoperisuri, fatade, usi si ferestre, definirea spatiilor si a zonelor in cladire pentru care se vor calcula necesarul de racire si incalzire, geo-locatia si faza de constructie a viitorului proiect.

insight002

Pe baza acestor informatii Revit poate realiza modelul energetic al cladirii ce va fi preluat in analiza.

Analiza energetica efectiva se face in cloud folosind Insight 360. Utilizatorul poate furniza mai multe variante ale aceluiasi proiect, pentru a le compara din punct de vedere energetic.

In urma procesarii, Insight 360 ofera un model analitic 3D al cladirii care poate fi navigat, vizualizat si interogat cu ajutorul browserului.

insight003

Ca rezultate, Insight genereaza o suita de rapoarte referitoare la orientarea cladirii, raportul pereti/suprafata vitrata, umbrire, proprietatile suprafetei vitrate in baza materialelor folosite, pierderile de caldura prin pereti si acoperis, infiltratii, eficienta iluminatului in baza puterii consumate si a caldurii acumulate, eficienta sistemului HVAC folosit, eficienta panourilor foto-voltaice daca sunt folosite.

insight004

Fiecare dintre aceste rapoarte se bazeaza pe informatia din model si pe elementele acestuia. Atunci cand modelul se schimba si rapoartele sunt refacute.

Pentru inginerii HVAC, Insight preia toate informatiile din model si examineaza optiuni pentru sistemele folosite adaugand costurile estimate comparate cu un standard general.

insight005

Aplicatia permite alegerea celui mai eficient sistem si reducerea incadrarii EUI generale pentru cladire si implicit a costurilor anuale de operare.

Grafice si rapoarte comparative pot fi extrase din Insight 360 in format tabelar (csv) pentru a examina variantele de proiect in afara aplicatiei.

Utilizarea functiilor de analiza energetica permite echipelor de proiectare sa prezinte alternative si configuratii diferite ale unui proiect, insotite de rapoarte de performanta energetica ale acestora.

Insight 360 este inclus in Autodesk Architecture, Engineering & Construction Collection si poate fi accesat in baza contului de utilizator Autodesk din Revit sau direct folosind un browser web.

V-ar mai putea interesa

autodesk revit badge 2022 179  architecture engineering construction collection badge 256  bim 360   autodesk navisworks manage 2022 

Solicitare oferta produse Autodesk AEC

Introduceti solicitarea Dumneavoastra sau sunati la 0737015552.
In scurt timp veti primi oferta completa pentru produsele dorite, urmand sa fiti contactat de colegii nostri pentru detalii.
Va rugam sa introduceti numele si prenumele Dumneavoastra.
Invalid email address.
introducere incorecta
Invalid Input
Va rugam alegeti cel putin o optiune
Invalid Input
Verificare antispam
Refresh Invalid Input
Nota Confidentialitate:

Completand acest formular va dati acordul pentru a fi contactati in scopul discutarii ofertelor de produse si servicii. Datele Dvs. personale incluse in acest formular vor fi prelucrate doar in scopul pentru care au fost solicitate. Cititi "Politica de Confidentialitate"

Cine suntem:

CADexpert NET este o companie romaneasca privata cu capital integral romanesc.
Competenta de baza a companiei este expertiza in solutiile CAD, BIM, Vizualizare si de Project Management specializat, pe care specialistii nostri le testeaza si implementeaza de peste 25 de ani in diverse domenii industriale si civile.
Oferim clientilor nostri solutii CAD 2D/3D, BIM, Vizualizare si de Project Management personalizate, indiferent de complexitate - licentiere software si servicii conexe – testate si adaptate fiecarui domeniu de activitate.
Solutiile oferite de noi respecta intotdeauna principiul eficientei economice, sunt concepute sa evite risipa resurselor financiare si au in vedere profitabilitatea in timp cat mai scurt pentru clienti. Prin munca noastra intelegem sa devenim parteneri si sa ne asociem cu clientul in asumarea responsabilitatilor lui.
Ne diferentiem prin promptitudinea, flexibilitatea si calitatea serviciilor oferite: consultanta, suport si instruire personalizata.
Suntem orientati pe rezultate si consideram ca avem obligatia sa ne tratam corect si responsabil toti partenerii si clientii si sa actionam in scopul beneficiului comun, intrucat avem convingerea ca doar succesul obtinut in echipa dureaza in timp.

Termeni si conditii

Abonare newsletter

Sunt de acord cu Termenii și condițiile