BIM 300pxDatorita cresterii in complexitate a proiectelor de constructii inregistrata in ultimii ani (sisteme de management al energiei consumate, securitate, comunicatii, etc) implicand din ce in ce mai multi specialisti din diferite domenii, care au nevoie sa schimbe cantitati mari de informatii pentru realizarea unui proiect, viitorul industriei constructiilor va fi puternic influentat de una dintre cele mai noi abordari aparute in ultimii ani, Building Information Modeling (BIM).

Modelarea BIM este factorul determinant in migrarea intregului proces de proiectare a unei cladiri de la un proces bazat pe metode de lucru 2D la un proces axat pe modele 3D parametrizate si inteligente, realizand in fapt construirea virtuala a cladirilor inaintea construirii fizice onsite (Virtual Design and Construction –VDC).

La baza conceptului BIM sta posibilitatea ca toate specialitatile implicate (arhitectura, structura, MEP) sa foloseasca un model unic 3D al cladirii din care vor extrage toate desenele si reprezentarile necesare : planuri, sectiuni, elevatii, detalii de executie, cantitati si estimari de preturi, inclusiv documentatie As-build. Orice modificare adusa modelului unic se reflecta automat in toate desenele si documentele ce sunt extrase din acesta, ceea ce permite gestionarea eficienta a modificarilor din proiect, lucru extrem de important intrucat clientii de regula accepta sa plateasca doar proiectul final si nu modificarile aparute in timpul elaborarii acestuia.

BIM 0001A

Conceptul BIM este caracterizat astfel:

  • Conceptul fisierului unic – modelul complet al cladirii este continut intr-un singur fisier ce reuneste toate specialitatile.
  • Modelul BIM contine reprezentari parametrice ale obiectelor reale conforme cu standardele locale. Obiectele au atasate atribute precum material, cantitati, volume, costuri sau alte informatii specifice (rezistenta la foc, conditii de montaj, furnizor, etc).
  • Documentatia de proiect este bazata pe model – desi modelul 3D este important, proiectantii sunt platiti pentru desene de executie. Programele cu capacitati BIM pot genera automat desene de executie la orice scara, pornind de la modelul 3D parametrizat. Astfel se obtine concordanta permanenta intre model virtual si planse, intreg proiectul fiind controlat dintr-un singur fisier.
  • Estimarea costurilor – alocarea de atribute precum materiale, cantitati, costuri unitare obiectelor 3D, permite obtinerea instantanee a calculelor de pret pentru intregul model sau alte calcule necesare (cantitati de lucrari, inventare ale incaperilor, spatiilor, tablouri de tamplarie, etc).
  • Colaborarea externa – industria de constructii poate migra de la modul de lucru bazat pe fisiere la un mod de lucru axat pe baze de date din care informatiile sunt partajate cu orice alt factor implicat in proiect. BIM suporta o multitudine de formate de fisiere accesabile de pe orice platforma de lucru : IFC, DXF-DWG, PDF, XML, etc intre care IFC a devenit deja un standard universal.
  • Analiza si coordonare – modelul BIM al proiectului poate fi importat si analizat in programe specifice de analiza din punct de vedere al interferentelor sau coliziunii intre elemente de constructie (tubulatura HVAC – elemente structurale, echipamente de instalatii, etc), din punct de vedere al eficientei energetice, analiza structurala, etc. Astfel BIM devine un instrument de prevenire a erorilor de proiectare si a riscurilor ce deriva din acestea.
  • Coordonarea proiectare-executie – companiile de constructii implicate in lucrari de executie sunt axate in special pe castigarea ofertelor, gesionarea costurilor, a orelor de lucru, utilizarea echipamentelor. Pentru a raspunde acestor obiective, modelul BIM a fost completat cu alocari de timp necesar activitatilor de punere in opera si costuri de manopera, rezultatul fiind obtinerea unui model integrat 5D ca solutie ce defineste o cladire ca proiect, executie, operare si mentenanta in mod unitar.

BIM 0002ADeoarece adesea se face confuzia intre modelul 3D si modelul BIM, este util de precizat ce anume nu poate fi considerat model BIM:

  • Modelul bazat pe obiecte CAD 3D , care nu sunt parametrice si nici nu au asociate atribute,
  • Modelul bazat pe obiecte CAD 3D cu atribute, dar care nu sunt si parametrizate,
  • Modelul care permite modificarea dimensiunilor intr-o reprezentare, fara ca modificarea facuta sa se reflecte automat in toate reprezentarile.

Desi utilizarea BIM implica personal bine instruit si achizitia de software nou, cu capabilitati de modelare parametrica, aceasta aduce in schimb si numeroase beneficii : proiectare mai riguroasa, coordonare foarte buna intre specialitati, erori mai putine si mai ales capacitatea de a opera usor modificari asupra proiectului. In plus, posibilitatea de a oferta utilizand un model unic, extragerea cantitatilor si a costurilor in mod automat fara a procesa manual liste de materiale si tabele complexe – ocazie cu care nenumarate erori umane se pot strecura, imbunatateste si grabeste semnificativ intregul proces de ofertare, elimina risipa de material si ore de lucru pentru personalul implicat in aceste activitati.

Planificarea lucrarilor de executie cu modelul 3D in fata, studiile asupra modului in care utilajele vor lucra si se vor deplasa in viitorul santier (site logistic) si prevenirea eventualelor riscuri ce se pot produce in executie reduc timpul de executie al cladirilor si pierderile financiare ce deriva adesea din estimari nerealiste si lipsa de coordonare.

Toate acestea fac din abordarea BIM - Virtual Construction and Design - factorul cheie in schimbarea definitiva a modului de gandire in industria constructiilor.

Despre conceptul BIM ar fi multe de discutat, domeniul este foarte vast si are aplicabilitate in foarte multe ramuri de activitate (nu numai in constructii).

Pentru a incepe lucrul in mediul BIM recomandam trecerea la proiectarea in Revit (pentru arhitectura, constructii, instalatii) si Civil 3D (infrastructura) sau folosirea celei mai complete colectii de produse softfware Autodesk: Autodesk Architecture, Engineering & Construction Collection

Pentru colaborare si worksharing recomanda linia de produse Autodesk BIM 360 sau cel putin utilizarea pentru inceput a BIM 360 DOCS

Pentru informatii suplimentare si o detaliere a subiectului functie de necesitatile Dumneavoastra, servicii, consultanta in implementarea unei solutii BIM va invitam sa ne contactati.

Solicitare clarificari si comentarii

Introduceti solicitarea Dumneavoastra.
Va rugam sa introduceti numele si prenumele Dumneavoastra.
Invalid email address.
introducere incorecta
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Nota Confidentialitate:

Completand acest formular va dati acordul pentru a fi contactati in scopul discutarii clarificărilor solicitate și a comentariilori. Datele Dvs. personale incluse in acest formular vor fi prelucrate doar in scopul pentru care au fost solicitate. Cititi "Politica de Confidentialitate"

Cine suntem:

CADexpert NET este o companie romaneasca privata cu capital integral romanesc.
Competenta de baza a companiei este expertiza in solutiile CAD, BIM, Vizualizare si de Project Management specializat, pe care specialistii nostri le testeaza si implementeaza de peste 25 de ani in diverse domenii industriale si civile.
Oferim clientilor nostri solutii CAD 2D/3D, BIM, Vizualizare si de Project Management personalizate, indiferent de complexitate - licentiere software si servicii conexe – testate si adaptate fiecarui domeniu de activitate.
Solutiile oferite de noi respecta intotdeauna principiul eficientei economice, sunt concepute sa evite risipa resurselor financiare si au in vedere profitabilitatea in timp cat mai scurt pentru clienti. Prin munca noastra intelegem sa devenim parteneri si sa ne asociem cu clientul in asumarea responsabilitatilor lui.
Ne diferentiem prin promptitudinea, flexibilitatea si calitatea serviciilor oferite: consultanta, suport si instruire personalizata.
Suntem orientati pe rezultate si consideram ca avem obligatia sa ne tratam corect si responsabil toti partenerii si clientii si sa actionam in scopul beneficiului comun, intrucat avem convingerea ca doar succesul obtinut in echipa dureaza in timp.

Termeni si conditii

Abonare newsletter

Sunt de acord cu Termenii și condițiile